Zgnilizna twardzikowa, często nazywana „białą pleśnią”, to jedna z najgroźniejszych chorób odglebowych, jakie mogą porazić uprawy warzyw. Jest niezwykle trudna do zwalczenia, ponieważ formy przetrwalnikowe bakterii, mogą utrzymywać się w glebie nawet przez 10 lat. Atakuje ponad 400 gatunków roślin, a w uprawie ogórków, zwłaszcza pod osłonami, może prowadzić do całkowitego zniszczenia plantacji.
Chorobę wywołuje grzyb Sclerotinia sclerotiorum. Jej źródłem są znajdujące się w glebie czarne twory przetrwalnikowe, zwane sklerocjami. W warunkach wysokiej wilgotności i umiarkowanej temperatury (15-20°C) sklerocja „budzą się” i infekują rośliny. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza, gęsty siew oraz obecność uszkodzeń mechanicznych na roślinach.
Patogen ten ma bardzo szeroki zakres żywicieli. Oprócz ogórków i innych dyniowatych, bardzo często atakuje:
Objawy są bardzo charakterystyczne i trudne do pomylenia z inną chorobą.

Walka z tą chorobą jest bardzo trudna i opiera się głównie na zapobieganiu rozprzestrzenianiu się patogenu.
Walka z chorobami jest znacznie łatwiejsza, gdy rośliny są silne i zdrowe. Rozpoznaj wszystkie możliwe zagrożenia dzięki naszemu przewodnikowi po chorobach ogórka.
oraz dołącz do
zadowolonych ogrodników i otrzymuj praktyczne wskazówki.