Objawy
Szara pleśń na pomidorze to patogen, który występuje na nadziemnych częściach rośliny.
Na łodygach przy ziemi lub w kątach rozwidleń pędów wskutek porażenia szarą pleśnią powstają brunatne plamy.
Na plamach powstaje typowy dla szarej pleśni początkowo biały, a później szary pylisty nalot pleśni.
Na liściach powstają plamy gnilne, czasem wyraźnie strefowane. Na zainfekowanych owocach tworzą się mokre plamy gnilne, po czym na plamach pojawia się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Szczególnie infekuje owoce, które mają uszkodzoną skórkę lub są poobijane. Wskutek infekcji zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.